Menu

10ος Πράσινος Λευκάδιος
Ημιμαραθώνιος Δρόμος

21-05-2022 | 18:00

 

Πληροφορίες για την διοργάνωση

Γενικά:
Πρόκειται για ένα αθλητικό γεγονός, ίσως και το σημαντικότερο δρομικό στα Ιόνια Νησιά με μεγάλη απήχηση σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Η συνεχής ανοδική πορεία του αριθμητικά στους συμμετέχοντες κάθε χρόνο δηλώνει και την άρτια διοργάνωση του.

Τετραψήφιος αριθμός συμμετεχόντων, επίσημα πιστοποιημένη διαδρομή από την AIMS-IAAF, ηλεκτρονική χρονομέτρηση, PastaParty, ειδικός χώρος παθητικής αποθεραπείας στους τερματίσαντες, τροφοδοσία ανά 2,5 χλμ και πολλά άλλα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά κατάφεραν να ανεβάσουν το κύρος του αγώνα και την εκτίμηση από τους αθλητές. Διαφορετική νότα ψυχή των εκδηλώσεων οι 250 περίπου εκπαιδευμένοι εθελοντές, οι οποίοι συντονισμένα προσπαθούν τα μέγιστα στην παραμικρή λεπτομέρεια.

Διοργάνωση:
Την διοργάνωση του Αγώνα έχει ο Αθλητικός Σύλλογος Λευκάδας “Φίλανδρος” σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ Δυτ. Στερεάς, τον Δήμο Λευκάδας και την Περιφέρεια Ιονίων. Ο αγώνας τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και της ΕΟΣΛΜΑ-Υ.

Δείτε εδώ την προκύρηξη του 10ου Πράσινου Λευκάδιου Ημιμαραθώνιου Δρόμου.

Δείτε εδώ το οργανόγραμμα του 10ου Πράσινου Λευκάδιου Ημιμαραθώνιου Δρόμου.

Ιστορικά

Ο Αθλητικός Σύλλογος Λευκάδας ΦΙΛΑΝΔΡΟΣ δημιουργήθηκε την 1η Απριλίου του 2011 από μια ομάδα νέων ατόμων - δρομέων, με αγάπη για τον αθλητισμό και τον τόπο τους. Βασικός τους στόχος ήταν, εκτός από το να καλλιεργήσουν και να ενισχύσουν το αθλητικό πνεύμα, να αναπτύξουν μια αθλητική διοργάνωση πανελλαδικής εμβέλειας, έναν «πράσινο» ημιμαραθώνιο, να μετατρέψουν το νησί σε αθλητικό προορισμό (εκτός από τουριστικό), ισάξιο με πόλεις της Ελλάδας που διοργανώνονται τέτοιες δραστηριότητες. «Πράσινο» θέλοντας να συνδυάσουμε την χαρά του αθλητισμού με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση με συνδετικό κρίκο το ιδεώδες του εθελοντισμού. Με υπεύθυνο της όλης προσπάθειας τον πρόεδρο του Συλλόγου Σπύρο Μαραγκό και συμμάχους το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζονταν από τους Ιωάννη Κατωπόδη, Μαριάννα Κοψιδά, Γεωργία Κάτσενου, και Κατερίνα Βουτσινά, γεννήθηκε ο 1ος Πράσινος Ημιμαραθώνιος Αγώνας Δρόμου. Ο Δήμος Λευκάδας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το Εμπορικό Επιμελητήριο, τοπικοί φορείς και χορηγοί καθώς και πλήθος εθελοντών βοηθούν στην επίτευξη μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης.

Ο Σύλλογος πήρε το όνομά του από τον Φίλανδρο, ναύαρχο του στόλου των Λευκαδίων που συμμετείχε με 3 τριήρεις στο πλευρό των Σπαρτιατών στη ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς εναντίων των Αθηναίων, το 405 π.Χ. Ήταν εκείνη η ναυμαχία που με τη συντριπτική ήττα των τελευταίων, σήμανε το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Η Λευκάδα, από τον Οκτώβρη του 1989 έχει υπογράψει πράξη αδελφοποίησης με την πόλη Shinjuku του Τόκυο. Συνδετικός κρίκος των δυο πόλεων είναι ο Λευκάδιος Χέρν. Ο διάσημος Ελληνο-Ιρλανδός συγγραφέας Λευκάδιος Χερν (Γιακούμο Κοïζούμι) που θεωρείται ο εθνικός συγγραφέας της Ιαπωνίας. Η Λευκάδα υπήρξε η γενέτειρα του Λευκάδιου Χέρν και η Shinjuku, η πόλη των τελευταίων χρόνων της ζωής και του θανάτου του συγγραφέα.

Ο 1ος Πράσινος Ημιμαραθώνιος δρόμος που πραγματοποιήθηκε το 2011, ήταν αφιερωμένος στον Λευκάδιο Χέρν και για το λόγο αυτό την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα, το νησί επισκέφτηκε αντιπροσωπεία της Ιαπωνικής Πρεσβείας της Ελλάδας η οποία συμμετείχε και στον Αγώνα. Έκτοτε η διοργάνωση τελεί και υπό την παρουσία της Ιαπωνικής Πρεσβείας.

Τα 16 από τα 21 χλμ του Πράσινου Ημιμαραθωνίου πραγματοποιούνται στη λιμνοθάλασσα της Λευκάδας. Η πρωτοβουλία για την οργάνωση ενός ημιμαραθώνιου δρόμου στην περιοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα της ένταξής της στο δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή με ιδιαίτερη οικολογική σημασία και χαρακτηρισμένη από τη συνθήκη RAMSAR ως υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας. Ταυτόχρονα με τον ημιμαραθώνιο, διεξάγεται ο Λαϊκός Αγώνας Υγείας 5 χλμ, που πραγματοποιείται περιμετρικά της πόλης της Λευκάδας και στον οποίο έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος αρχάριοι δρομείς όλων των ηλικιών και πεζοπόροι. Σε μια προσπάθεια μύησης τηων μικρών αθλητών, προστέθηκε ο αγώνας 1000μ για μαθητές δημοτικών.

back to top

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΔΙΑΜΟΝΗ